Билки от ЕТ Самодива
 А  Б  В  Г  Ж  З  И  К  Н  Р  С  Х  Ц  Ч  Ш  

Водно пипериче

Pоlygonum Hydropiper L.

Водно пипериче       ОПИСАНИЕ:
      Едногодишно тревисто растение с разклоненозелено стъбло, което през есента става червеникаво. То е цилиндрично набраздено и високо до 60 см. Коренът е тънък, на прешлени, от които излизат разклоненията. Листата са последователни, ланцетни, често с петна и понякога с черни точици. Отгоре са голи, а отдолу - окосмени, с два прилистника, сраснати в ципеста червеникава тръбичка. Цветовете са дребни, зеленикаворозови, събрани в класовидни съцветия на върха на стъблото. Околоцветникът е покрит със смолисти точки и обикновено е четириделен, с 6 - 8 тичинки. Плодът е тъмнокафяво разпукливо орехче. В прясно състояние цялото растение има парлив вкус, който се губи при изсушаване. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Надземната част на растението, брана в началото на цъфтежа, през юли - август.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте по влажните и мочурливите места, край вадите и реките до 800 м надморска височина навсякъде из България.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката действува болкоуспокоително и кръвоспиращо. Прилага се при хемороиди, стомашни и чревни кръвоизливи, маточни кръвотечения, за регулиране на нередовна менструация.
      В българската народна медицина пиперичето се употребява още при ниско кръвно налягане, за отслабване и др. Външно билката се използува за промивки при бяло течение, за лапи при хемороиди, гангрена и рани, за гаргара при възпаление на гърлото.
      Внимание! Да не се употребява при възпаление на бъбреците и пикочния мехур!
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички нарязани стръка от билката - в 350 мл. вода. Кипва. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.
      

Ветрогон

Eryngium Campestre L.

Ветрогон       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишно бодливо тревисто растение с дълъг вретеновиден корен, проникващ в почвата до 1 м и повече. Стъблото е 30 - 70 см високо, сивозелено, в зоната на съцветието силно разклонено. Листата са кожести, белезникаво сивозелени, от двете страни с ясно изпъкнало бледожълто мрежесто жилкуване, бодливо назъбени; приосновните са дълбоко пересто наделени с 10 - 20 см дълги дръжки и бодливо напилени дялове; стъбловите са с къси дръжки или приседнали, стъблообхващащи, с бодливо назъбени влагалища. Цветовете са бели или белезникави, събрани в сбити яйцевидно сферични главички с обвивка от линейно ланцетни бодливо назъбени листчета. Цъфти през юли - август.
      ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Използват се корените.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
       Расте по сухи тревисти и каменливи места, из пасища и сухи ливади, по синури, край пътища и жп линии и като плевел в окопни култури, овощни градини и лозя. Среща се докъм 900 м надморска височина.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката се използува при камъни и пясък в бъбреците, трудно уриниране и други бъбречни заболявания. Освен диуретичо действие дрогата има спазмолитично и болкоуспокояващо действие, което позволява употребата й при колики от различно естество, задръжка на газове, коклюш, възпаление на жлъчните пътища и др. По-рядко се прилага за лечение на анемия като тонизиращо матката средство и за засилване на менструацията.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      1 – 2 чаени лъжички наситнен корен от билката - в 350 мл. вода. Ври 2-3 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.
      

Великденче

Veronica Officinalis L.

Великденче       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишно влакнесто тревисто растение с пълзящо или приповдигащо се стъбло и изправени цветоносни клонки. Листата са срещуположни, широко яйцевидни или елипсовидни, 1,5 - 4 см дълги и 1 - 2 см широки, с къси дръжки. Цветовете са светлосини, 6 - 7 мм в диаметър, събрани в многоцветни гроздовидни съцветия, излизащи от пазвите на стъбловите листа. Чашката и венчето са четириделни. Тичинките са 2. Плодът е двугнездна многосеменна кутийка. Цъфти от май до август.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Използва се надземната част, събрана в началото на цъфтежа. Да не се смесва с многобройните други видове от род VERONICA, разпространени у нас, на които съцветието е връхно или чашката е петделна, или стъблото и листата не са влакнести, или цветните дръжки са по-дълги от чашката.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте из гори и храсталаци в цялата страна до 2000 м надморска височина.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Дрогата притежава противовъзпалително, антисептично и отхрачващо действие.
      Прилага се при заболявания на дихателната система (бронхити, бронхиална астма и др.) Проявава се още като диуретично и дезинфекциращо пикочните пътища средство, заради което се използува от народната медицина при бъбречнокаменна болест и възпаление на пикочните пътища. Прилага се при някои чернодробни и жлъчни заболявания, при умствена умора, запек, оросяване на мозъчните клетки, подобряване на паметта, болести на пикочо-половата система, а външно (настойка в растително масло) - при заболявания на кожата (циреи, изгаряния, гнойни рани).
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      1 - 2чаени лъжички от билката - в 350 мл. вода. Ври 2-3 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.
      

А  Б  В  Г  Ж  З  И  К  Н  Р  С  Х  Ц  Ч  Ш  

Най-търсени продукти

ЕКСТРАКТ ОТ КАЛИЗИЯ
Кат. No: 021 ЕКСТРАКТ ОТ КАЛИЗИЯ Цена: 22лв

Информация за контакт:

ЕТ "САМОДИВА"
9810 с. Ивански обл. Шуменска
пл. "Цар Борис" № 7
Email: bilkolechenie@abv.bg
GSM: 0899072879, 0878585679

 

Copyright © 2008-2020 samodiva-bg.com.                 All rights reserved.                 Design and Programs by Нептун 92