Билки от ЕТ Самодива
 А  Б  В  Г  Ж  З  И  К  Н  Р  С  Х  Ц  Ч  Ш  

Змийска хурка

Arum Maculatum L.

Змийска хурка       ОПИСАНИЕ:
      Змийската хурка е многогодишно тревисто растение, което развива подземна, яйцевидна, месеста, овална или цилиндрична грудка. Листата са широко копиевидни, с дълги дръжки, лъскави, често с кафяви петна в основата си. Листната дръжка е разширена във влагалище. Цветовете са бледожълтеникавозелени, почти незабележими, събрани в кочан, обгърнати с издут прицветник. Женските са разположени в долната част на кочана и са съставени от едногнездни плодници, а мъжките са разположени по-горе и са съставени от 3 - 4 прашника. Над и под мъжките цветове се намират нишковидни израстъци. Горната част на кочана е гола и стърчи навън. Плодът е червена ягода. Растението цъфти през пролетта.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Грудките.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Среща се из сенчестите гористи места предимно в планинския пояс почти из цялата страна.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Дрогата има противовъзпалително действие и се използува при заболяване на дихателните пътища (ларингит, фарингит, бронхиален катар, кашлица), както и на стомашно-чревния канал (хроничен гастрит, колит, хиперацидитет). Действа и болкоуспокояващо при пясък и камъни в бъбреците и пикочния, мехур, при чернодробни заболявания и при псориазис (Йовев, 1959). В прясно състояние дрогата има лечебен ефект при полипи в носа и някои злокачествени новообразувания (Балитски, Воронцова, 1982).
      Българската народна медицина използува билката и при неврози, както и за лечение на хемороиди (3 до 5 парченца от суровата грудка, големи колкото царевично зърно, се вземат на 3 пъти и за да не лютят, се увиват в тесто или хляб). Ефектът от прилагането на това лечение е много добър.
      Забележка. Лечението със змийска хурка се извършва под лекарски контрол!
      

Златна пръчица

Solidago virga aurea L.

Златна пръчица       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишно тревисто растение с високо до 1 м стъбло, разклонено в горната си част. Коренището обикновено е хоризонтално с множество нишковидни коренчета. Листата са последователни, като долните са с дълги дръжки, яйцевидни или елипсовидни и са назъбени. Горните са ланцетни, с къси дръжки или приседнали. Цветовете са златистожълти, събрани в съцветия кошнички, групирани на върха на стъблото в метловидни съцветия. Периферните цветове са женски, а средните - тръбести и хермафродигни, с 5 тичинки. Плодът е ресничеста хвърчилка. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Стръковете на растението.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Среща се из цялата страна по горите, скалистите места и храсталаците.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката притежава подчертано пикочогонно и затягащо (противодиарично) действие. Проявява и кръвоспиращи свойства. Прилага се като средство при бъбречни страдания (хронични нефрити, албумин, уремиен задух), при застой на течности в организма, увеличение на простатата, диарии, диабет, кръвохрачене . Българската народна медицина препоръчва златната пръчица при чернодробни заболявания, неволно напикаване, силна и продължителна менструация и др. Външно тя се прилага за пиене и жабурене заедно с растението мокреш при разклатени зъби. Пресни или изсушени листа се използват за налагане на гнойни рани.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички от билката - в 350 мл. вода. Ври 2-3 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.
      

Зайча сянка

Asparagus officinalis L.

Зайча сянка       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишно тревисто растение с многобройни и силно разклонени стъбла, които достигат на височина до 1,5 м. Коренището е месесто, хоризонтално, слабо разклонено. Листата са във вид на люспи, като от пазвите се развиват снопчета от тънки зелени клончета, заменящи същинските листа, разположени прешленовидно. Растението е двудомно. Цветовете са многобройни, зелено-жълти, еднополови, с шестлистен околоцветник и 6 тичинки. Плодът е червена ягода с 3 – 6 ръбести и черни семена. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Стръковете и коренищата на растението.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте по тревистите места, из ливадите, храсталаците и горите в цялата страна.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Зайчата сянка действува пикочогонно, забавя сърдечната дейност, потиска обмяната на веществата, разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Прилага се при застой на течности в организма, сърдечни смущения, болести на далака и черния дроб, увеличение на простатата.
      В българската народна медицина зайчата сянка се употребява още при захарна болест, кожни екземи, трудно уриниране, пясък в бъбреците и пикочния мехур, дизентерия, за увеличаване на млякото у кърмачките и др. Отварата от плодовете се дава при хемороиди.
      Във ветеринарната медицина се прилага за увеличаване на млякото от животните, като се добавя в храната им.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      1-2 чаени лъжички от билката - в 350 мл. вода. Ври 2-3 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.
      Внимание! Да не се употребява зайча сянка при възпалени бъбреци!

Зайча стъпка

Geum Urbanum L.

Зайча стъпка       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишно тревисто растение с окосмено, слабо разклонено стъбло, високо до 60 см, и многоглав, конусовиден червенокафяв корен. Листата са текоперести, назъбени и сраснати в основата на листната дръжка със стъблото, където образуват прилистници. Цветовете са жълти и дребни, разположени поединично на върха на стъблото. Чашката е съставена от два кръга по 5 листа, венчето е петлистно, тичинките - многобройни Плодът е сборен, съставен от голям брой едносеменни орехчета с кукести израстъци. Цъфти през май - юни. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Използва се надземната част.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте из храсталаците, край пътищата, оградите и горите в цялата страна.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Действа затягащо, свиващо кръвоносните съдове, нервоуспокоително. Прилага се при диария, дизентерия, нервни заболявания, хемороиди.
      В българската народна медицина омайничето се употребява още при лошо храносмилане, газове, чревни и стомашни болки, повръщане, бяло течение и др.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички от билката - в 350 мл. вода. Ври 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.
      Външно билката се прилага за компреси при възпаление на очите, за жабурене при кръвотечение от венците и за промивки при бяло течение.
      

А  Б  В  Г  Ж  З  И  К  Н  Р  С  Х  Ц  Ч  Ш  

Най-търсени продукти

ЕКСТРАКТ ОТ КАЛИЗИЯ
Кат. No: 021 ЕКСТРАКТ ОТ КАЛИЗИЯ Цена: 22лв

Информация за контакт:

ЕТ "САМОДИВА"
9810 с. Ивански обл. Шуменска
пл. "Цар Борис" № 7
Email: bilkolechenie@abv.bg
GSM: 0899072879, 0878585679

 

Copyright © 2008-2020 samodiva-bg.com.                 All rights reserved.                 Design and Programs by Нептун 92