Билки от ЕТ Самодива
 А  Б  В  Г  Ж  З  И  К  Н  Р  С  Х  Ц  Ч  Ш  

Цариче

Alchemilla Vulgaris L.

Цариче       ОПИСАНИЕ
      Многогодишно тревисто растение с високо до 30 см стъбло, разклонено в горната си част, и тъмнокафяв, косо растящ и също разклонен корен. Листата са с дълги дръжки, длановидни, назъбени и деветделни. По-горните листа са с къса дръжка или седящи, разположени в прешлени и окосмени. Стъблото и листните дръжки са покрити с хоризонтално разперени власинки. Цветовете са дребни, жълтозелени, без прицветни листа, събрани на върха на стъблото в сенниковидни съцветия. Чашката е зеленожълта, съставена от 2 кръга с по 4 - 5 листчета, венче липсва, а тичинките са 4. Плодът е затворен в хрущяловидно цветно ложе.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Цялото растение с корените, брани през време на цъфтежа, през юни - август.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте из торфищата, влажните тревисти места, край потоците до 1600 м надморска височина.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката действа пикочогонно, затягащо. Широко се употребява при болести на женските полови органи (бяло течение, изобилна менструация, понижена функция на яйчниците, миома, киста на яйчвниците), а също и при отоци (воднянка, ревматизъм и затлъстяване).
      В българската народна медицина царичето се употребява още при захарна болест, пясък в бъбреците и жлъчката, главоболие, гнойни възпаления.
      Външно се препоръчва за промивки против кръвоизливи от носа, за гаргара при зъбобол, за компреси при възпаления на очите, за лапи при циреи и гнойни рани и при ухапване от насекоми (пчели, оси). Десет дни след раждането се дава като маточно укрепително и успокоително средство. Във ветеринарната медицина се използва за налагане и като добавка в храната на животните при шап.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички от билката - в 350 мл. вода. Ври 2 - 3 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.
      

Царевица

Zea Mays L.

Царевица       ОПИСАНИЕ:
      Едногодишно тревисто растение с високо до 3 м стъбло, право, членесто и с гъбеста вътрешност. Коренът е добре развит и разклонен. Листата са ланцетно линейни или лан-цетни, заловени за стъблото посредством влагалище, с успоредна нерватура. Растението е еднодомно, еднополово, като мъжките цветове са събрани в съцветие метлица на върха на стъблото и се състоят от 2 плевици и 3 тичинки, а женските са многобройни, събрани в увити с обвивни листа кочани, разположени в горната част на стъблото. От всеки цвят се развива дълго до 20 см плодниково стълбче с нишковидно близалце, излизащо от върха на кочана. Плодът е заоблен или сплеснат, светло- или тъмножълт до червеникавожълт. Цъфти през юли - август.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Нишковидните стълбчета и близалца на женските цветове (царевичната коса, или свила), които се събират след опрашването на растението, през периода на млечната зрелост.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Отечеството на царевицата е Мексико. Култивира се в цяла България.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката действува кръвоспиращо, пикочогонно и жлъчогонно.
      В българската народна медицина царевичната свила се употребява при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, чернодробни и жлъчни заболявания, воднянка, атеросклероза, маточни кръвотечения, кръвотечение от носа, диабет, отслабване. Отварата от зърната на царевицата се дава против тении и като общо укрепващо средство.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички от свилата - в 350 мл. вода. Ври 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.
      

А  Б  В  Г  Ж  З  И  К  Н  Р  С  Х  Ц  Ч  Ш  

Най-търсени продукти

ЕКСТРАКТ ОТ КАЛИЗИЯ
Кат. No: 021 ЕКСТРАКТ ОТ КАЛИЗИЯ Цена: 22лв

Информация за контакт:

ЕТ "САМОДИВА"
9810 с. Ивански обл. Шуменска
пл. "Цар Борис" № 7
Email: bilkolechenie@abv.bg
GSM: 0899072879, 0878585679

 

Copyright © 2008-2020 samodiva-bg.com.                 All rights reserved.                 Design and Programs by Нептун 92