Билки от ЕТ Самодива
 А  Б  В  Г  Ж  З  И  К  Н  Р  С  Х  Ц  Ч  Ш  

Чер бъз

Sambucus Nigra L.

Чер бъз       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишен храст или високо до 6 м дръвче, силно разклонено, с грапава кора отвън и мека сърцевина отвътре. Коренът е силно развит. Листата са срещуположни, нечифтоперести, с 5 до 7 яйцевидно елиптични и остро назъбени листчета. Цветовете са жълтеникавобели и в по-голямата си част при­седнали, събрани в плоско щитовидно съцветие, с петзъбеста чашка, петлистно венче и 5 тичинки. Плодът е червеновиолетов, сочен, с 2 до 4 черни семена. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Цветовете и корените, по-рядко плодовете, листата и кората на стъблото.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте из храсталаците и гористите места до 1600 м надморска височина, а също така и в населените места навсякъде.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката дей­ствва потогонно, слабително и пикочогонно. Улеснява отделянето на храчки при пневмония, бронхит и туберкулозна кашлица.
      В българската народна медицина цветът на бъза се употребява при хрема, пресипнал глас, като изпотяващо средство при простудни заболявания, при кръвно налягане, задух, при трудно уриниране и кръвопикаене, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, рак. Корените и корите се препоръчват при воднянка, затлъстяване, като слабително, настойката от листата - при ревматизъм, хемо­роиди, кожни заболявания. Плодовете се приемат във вид на мар­малад за усилване и при невралгия. Цветът се използува за инхалация при възпаление на гърлото. Намира приложение и в пиво­варната промишленост.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички нарязан цвят от билката - в 350 мл. вода. Ври 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.

Чер оман

Symphytum officinale

Чер оман       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишно тревисто растение, високо до 1 м. Стъблото му е разклонено, кухо, грапаво и покрито с косми. Коренището е късо, с дебели и разклонени корени; не образува грудки. Листата са елипсовидни, едри, стеснени към основата, като долните са с дръжка, а горните са седящи. Те са с ланцетовидна форма, силно окосмени отдолу и слабо отгоре, с мрежеста нерватура. Цветовете са лилави, по-рядко розови и бели, събрани в гроздовидни съцветия, с петлистна, срасната в основата си чашка, петлистно, сраснато в тръбица венче и 5 тичинки. Плодът е сух, разпадащ се на 4 лъскави черни орехчета. Цъфти през юни - юли. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Корените (на 2 - 3-годишните растения), брани напролет, преди да започне развитието, през март, или наесен след увяхването на надземната част, от септември до декември.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Среща се в низините, предпланинските области, по влажните ливади, край реките и гористите места из цялата страна.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката за­силва растежа на клетките, ускорява заздравителните процеси в тъканите. Прилага се под форма на запарка при трудно заздравяващи рани, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на костите, надкостницата, наранявания и кръвоизливи.
      В българската народна медицина корените на черния оман се употребяват още при кашлица, бронхит, туберкулоза, повръщане на кръв, кръвотечение от носа, продължителна менструация, маточни и белодробни кръвоизливи, възпаление на червата и про­тив рак.
      Външно се препоръчва за лапи при циреи, навяхване, счупване на кост, лимфни отоци. Отварата се използва за гаргара при: рани в гърлото и устата, за жабурене при разклатени зъби и кър­вящи венци.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички ситно смлени корени от билката - в 350 мл. вода. Ври 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.

Чер синап

Sinapis Nigra L.

Чер синап       ОПИСАНИЕ:
      Едногодишно тревисто растение с право, раз­клонено и високо до 1,5 м стъбло. Коренът е вретеновиден и раз­клонен. Долните листа са с дълги дръжки, нечифтоперести, едро нарязани и неравномерно назъбени, а горните са с къси дръжки, ланцетовидни и рядко назъбени. Цветовете са жълти и събрани на върха на стъблото в гроздовидни съцветия. Те имат четирилистна чашка, четирилистно венче и 6 тичинки. Плодът е шушулка, прилегнала към стъблото, двугнездна, с кълбести семена с мрежесто набраздена повърхност. Цъфти от май до юли. Медоносно ра­стение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Семената, брани преди пълното им узряване, за да се избегне оронването.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте из тревистите места и нивите в цялата страна. Култивира се.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Използва се главно свойството му на кожен дразнител. Установено е също, че черният синап възбужда дишането и засилва отделянето на жлъчен сок. Прилага се външно за лапи при настинка, пневмония, ревматизьм. Особено се препоръчва при простудни заболявания и бронхити при малки деца.
      В българската народна медицина синапът се употребява при стомашни и жлъчни болки, кашлица и гърлобол.
      Външно се препоръчва за жабурене при зъбобол.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      1 кафяна лъжичка счукано синапено семе се сипва в 100 г мед. Взема се по една кафена лъжичка 3 пъти дневно след ядене. За лапи се вземат по равни количества счукано синапено семе и брашно и се разбъркват с топла вода и малко оцет.

Черна боровинка

Vaccinium Myrtillus L.

Черна боровинка       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишно разклонено храстче с ръбести зелени стъбла, достигащи на височина до 40 см, и пълзящо коренище с множество разклонения. Листата са с къси дръжки, голи, светло-зелени, назъбени, яйцевидни или елипсовидни. Цветовете са раз­положени в пазвите на листата. Те са единични и розови, с петлистна чашка, четири-, петлистно венче и 8 - 10 тичинки. Плодът е синкат вочерен, сочен, с многобройни полулунни семена. Медоносно расстение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Листата и плодовете.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте по скалистите и каменливи по­ляни, из торфищата, иглолистните гори и високопланинските па­сища във всички наши планини над 800 м надморска височина.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката дей­ства калкулолитично (т. е. разрушава камъни) в жлъчката и бъбреците, запичащо и възбуждащо апетита. Прилага се при ка­мъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката, диария и газове.
      В българската народна медицина листата на черната боровинка се употребяват още при захарна болест, хроничен бронхит, болки в стомаха с повръщане, лош дъх на устата, бяло течение.
      Плодовете се употребяват против диария (особено при децата), отслабване на зрението, захарна болест, за улесняване на храно­смилането.
      Отварата от корените се препоръчва при чернодробни заболя­вания. Плодовете се прилагат още и в пивоварната промишленост.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички от листата или плодовете на билката - в 350 мл. вода. Ври 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.

ЧЕРВЕН ГЛОГ

Crataegus Monogyna Jacq.

ЧЕРВЕН ГЛОГ       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишен бодлив храст или малко дърво, високо до 5 м. Листата отгоре са лъскави и по-тъмнозелени; отдолу те са светлозелени, влакнести, разсечени на 3 до 7 дяла и назъбени. Младите клонки са голи или с редки власинки. Цветовете са бели, събрани в щитовидни съцветия с петделна чашка, петлистно венче и многобройни тичинки. Плодът е червен, месест, с едно или две семена. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Цветовете и плодовете на глога.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте из цялата страна в храсталаците, горите и по високите полета.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката раз­ширява кръвоносните съдове (особено на сърцето и мозъка), регу­лира сърдечната дейност, действува нервоуспокоително и пикочогонно. Прилага се при сърдечно-съдови заболявания (повишено кръв­но налягане, сърдечна слабост, сърдечни неврози, атеросклероза, сърдечни аритмии), безсъние.
      Българската народна медицина препоръчва глога още при безсъние, задух, кожни заболявания, простатит.
      В нашата народна медицина се употребява още черният глог, който е разпространен по-рядко и се прилага при същите болести. Смесен с корени от пелин и божур, се препоръчва при жълтеница.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички цвят, плод или смлени корени от билката - в 350 мл. вода. Ври 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.

Червен кантарион

Erithyraea Centaurium Pers.

Червен кантарион       ОПИСАНИЕ:
      Едногодишно или двегодишно тревисто расте­ние с голо четириръбесто стъбло, на върха разклонено и високо до 50 см. Коренът е тънък, двегодишен. При основните листа обра­зуват розетка; те са обратно яйцевидни, стеснени към основата си, с 5 жилки. Стъблените са срещуположни, целокрайни, елипсовидни, заострени, с 3 - 5 дъговидни жилки. Цветовете са розовочервешц събрани на върха на стъблото в щитовидни съцветия. Чашката е тръбеста, разсечена на 5 линейни дяла, с петразделно венче и 5 тичинки. Плодът е цилиндрична двугнездна кутийка с многобройни семена. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Стръковете на растението, брани в началото на цъфтежа, юни - август.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте по сухите тревисти и каменливи места, по пясъците, ливадите и нивите.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката въз­бужда апетита, улеснява храносмилането, има противоглистни свойства. Употребява се като усилващо средство след тежко боле­дуване, малокръвие, глисти.
      В българската народна медицина червеният кантарион се упо­требява още при болки, киселини и кръвоизливи в стомаха, туберкулоза в червата, кръвоизливи от червата, лениви черва, жълте­ница, нередовна менструация, малария, хемороиди, болести на далака, бяло течение, кожни обриви, епилепсия, болести на черния дроб и жлъчката, воднянка, захарна болест, главоболие.
      Външно настойката от стръковете в маслиново масло 1:10 {20 дни) се препоръчва за мазане при рани от изгорено, гнойни рани и др., а настойката в червено вино в същото отношение — за усил­ване и апетит.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички стръкове от билката - в 350 мл. вода. Ври 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.

Червена детелина

Trifolium Pratense L.

Червена детелина       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишно тревисто растение с изправени или въз­ходящи 10 - 50 см високи стъбла и тройни последователни листа. Листчетата са 1 - 3 см дълги и 0,5 - 1,5 см широки, елипсовидни или обратно яйцевидни, целокрайни или плитко назъбени. Съцветията са сферични главички, 2-3 см в диа­метър. Цветовете са червени или розови. Цъфти през май - юли.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Използват се цъфтящите надземни части.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте по тревисти места и в ливадите, равни­ните и планините до 2200 м надморска височина.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Омекчително, кръвоспиращо, ранозаздравяващо. Съцветията се използват като омекчаващо сред­ство при кашлица, бронхит и пресипнал глас. Освен това във вид на чай се прилага при маточни кръвоизливи. Външно – при рани, изгаряния и пъпки.
      В народната медицина листата и съцветията се препоръчват като диуретично средство и за повръщане при отравяния.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      1 чаена лъжичка от билката - в 300 мл. вода. Ври 2-3 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 80 мл. преди ядене.
      Правят се компреси и лапи за външна употреба.

Червено подъбиче

Teucrium Chamaedrys L.

Червено подъбиче       ОПИСАНИЕ:
      Многогодишно тревисто растение с разклонено четириръбесто стъбло, слабо окосмено и високо до 30 см, и вретеновиден корен. Листата са срещуположни, с къси дръжки, като петурата в основата си е клиновидна, а в горната си част е едро на­зъбена. Цветовете са розови и събрани по върховете на стъблото в класовидни съцветия, с тръбеста петзъбчеста чашка, петделно тръбесто венче и 4 тичинки. Плодът е сух, разпадащ се на 4 кафяво-черни семена. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Стръковете на подъбичето, брани през време на цъфтежа, юни - август.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Из храсталаците, горските поляни и смесени гори навсякъде из България.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката дей­ства пикочогонно, запичащо, кръвоспиращо, общоукрепващо и тонизиращо. Прилага се при пясък в бъбреците, диария, полова сла­бост, бяло течение, обилна менструация.
      В българската народна медицина червеното подъбиче се упо­требява още при стомашни и чревни болки, газове, кръвохрачене, грип, малария, чернодробни заболявания.
      Външно се препоръчва за бани при възпаление на очите и хе­мороиди, за лапи при ухапване от отровни змии и при циреи, рев­матични отоци и подагра.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      1 - 2 чаени лъжички от билката - в 350 мл. вода. Ври 2 – 3 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.

Червен глог

Grataegus Monogyna Jacq.

      
      ОПИСАНИЕ:
      Многогодишен бодлив храст или малко дърво, високо до 5 м. Листата отгоре са лъскави и по-тъмнозелени; отдолу те са светлозелени, влакнести, разсечени на 3 до 7 дяла и назъбени. Младите клонки са голи или с редки власинки. Цветовете са бели, събрани в щитовидни съцветия с петделна чашка, петлистно венче и многобройни тичинки. Плодът е червен, месест, с едно или две семена. Медоносно растение.
      ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ ОТ РАСТЕНИЕТО:
      Цветовете и плодовете на глога.
      РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:
      Расте из цялата страна в храсталаците, горите и по високите полета.
      ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:
      Билката разширява кръвоносните съдове (особено на сърцето и мозъка), регулира сърдечната дейност, действа нервоуспокоително и пикочогонно. Прилага се при сърдечно-съдови заболявания (повишено кръвно налягане, сърдечна слабост, сърдечни неврози, атеросклероза, сърдечни аритмии), безсъниe.
      Българската народна медицина препоръчва глога още при безсъние, задух, кожни заболявания, простатит.
      В нашата народна медицина се употребява още черният глог, който е разпространен по-рядко и се прилага при същите болести. Смесен с корени от пелин и божур, се препоръчва при болестта черна жълтеница.
      НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
      2 чаени лъжички цвят, плод или смлени корени от билката - в 350 мл. вода. Ври 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.
      
      

А  Б  В  Г  Ж  З  И  К  Н  Р  С  Х  Ц  Ч  Ш  

Най-търсени продукти

ЕКСТРАКТ ОТ КАЛИЗИЯ
Кат. No: 021 ЕКСТРАКТ ОТ КАЛИЗИЯ Цена: 22лв

Информация за контакт:

ЕТ "САМОДИВА"
9810 с. Ивански обл. Шуменска
пл. "Цар Борис" № 7
Email: bilkolechenie@abv.bg
GSM: 0899072879, 0878585679

 

Copyright © 2008-2020 samodiva-bg.com.                 All rights reserved.                 Design and Programs by Нептун 92